Textielwarenkennis
Textielwarenkennis wordt aangeleerd met behulp van het lesboek Alledaags Textiel van het LPM.
In dit lesboek worden behandeld: grondstoffen, bewerkingen, garens en bindingen waarmee stoffen worden gemaakt.
Het analyseren van stoffen wordt aangeleerd door de bijgesloten 66 stofstalen.
Bij het zelf kleding maken is het belangrijk de juiste stofkeuze te maken bij het kledingstuk te kunnen maken.
Toelatingseis: geen
Lesboek
Het boek ‘Alledaags Textiel’ geeft kennis die toegepast kan worden bij het kiezen en kopen van de juiste stoffen.
Bij het analyseren van de stoffen wordt gebruikt gemaakt van een dradenteller.
Het boek is opgebouwd uit 8 hoofdstukken:
1. Inleiding.
2. Kwaliteit kiezen = de juiste stof kiezen.
3. Grondstoffen voor textiel.
4. Bewerkingen en appretuur.
5. Garens.
6. Het vervaardigen van stoffen.
7. Etikettering en onderhoud.
8. Stoffen analyseren.
Diploma
De opleiding kan worden afgesloten met een LPM textielexamen. Na het behalen van het examen wordt een Modint gecertificeerd diploma uitgereikt.
De studiebelasting voor deze opleiding zijn minimaal 6 textiellessen gedurende één cursusjaar.
Wat cursisten zeggen over 'Textielwaren Kennis'
Elina Poot
"Ik kan nu mijn kind duidelijk adviseren over geschikte stoffen voor haar"
Om mijn niveau te verbeteren, te bepalen welke stoffen ik voor welke patronen kan gebruiken, en meer te leren over de verschillende stoffen heb ik afgelopen jaar de opleiding Textielwarenkennis gedaan. Deze heb ik afgerond met een examen op kleermakersniveau.
Dit heeft mede te maken met de vraag hoe stoffen werken, vallen, welke patronen er geschikt zijn voor welke stof, en ook in verband met een allergie voor polyester. Dit komt in de praktijk goed van pas. Laatst was ik met mijn oudste dochter in de kledingwinkel. Ze had een leuk shirt gezien. Helaas was deze gemaakt van polyester. Nu ik weet hoe de stof werkt, en mijn dochter elke dag naar school fietst, heb ik haar afgeraden dit shirt te kopen.
Op dit moment vind ik het nog erg lastig om patronen en beschrijvingen te kunnen lezen. Ik zie nog niet altijd hoe het moet. Soms heb ik iets in mijn hoofd, of denk ik dat ik weet hoe het moet, en uiteindelijk klopt het toch niet.
Dit wil ik beter ontwikkelen, zodat mijn naainiveau nog meer omhoog gaat. Daarom heb ik besloten om komend jaar te starten met de opleiding Basis Naaitechnieken. Hopelijk kan ik dan kledingstukken maken die er nóg netter uitzien.
Reina is een hele fijne lerares. Ze werkt netjes en secuur. We werken in groepjes van maximaal 4, waardoor er voldoende tijd is voor uitleg en hulp. We krijgen ook huiswerk mee als we met een project bezig zijn. Als je tussendoor ergens mee zit, mag je ook altijd appen.
Al met al heb ik een leuke hobby gevonden voor naast mijn werk nu de kinderen groter zijn.
Xandra Annyns
"Genoeg praktijk voorbeelden mocht dat nodig zijn"
In Januari 2021 volgde ik bij een ander instituut de opleiding voor costumière. Ik wilde meer informatie dan er gegeven werd over het onderdeel ’textielwarenkennis’. Daarom heb ik toen bij het LPM lesmateriaal gekocht. Het plan was om dit te leren zonder hulp, en om alle materialen te verwerken.
Omdat ik later toch lessen wilde volgen kwam ik voor het eerst in contact met Margret. Ze zou mij in 7 lessen mij alles uitleggen over het aangeschafte lesmateriaal, omdat ik mijn opleiding elders volgde.
In juni 2021 heb ik met behulp van Margret mijn Textielwarenkennis diploma behaald met een zeer hoog cijfer.
Margret legt duidelijk uit, en kan putten uit een jaren lange ervaring over het vak. Haar uitleg kan ook nog eens versterkt worden met genoeg praktijk voorbeelden of stofjes mocht dat nodig zijn.
Voor iedereen die van stoffen en kleding houdt of in een kleding/stoffen zaak werkt is de informatie die je krijgt bij textiel warenkennis waardevol. Kortom heb je affiniteit met stoffen en/of kleding meld je aan.
Daarnaast heb je aan Margret een fijne lerares.
Klaar om ook alles te leren over textiel?